Műhold a földön (Mio C250)

Mindig is imádtam böngészni a térképeket, töri órán a Töri atlaszt, földrajzon meg a Föci atlasz lapjait bújtam az iskolában is. Imádtam ugrálni a Világ különböző tájai között. Szóvalegy kicsit értek a térképhez, mégis ha egy nagyvárosba értem elveszettnek éreztem magam. Nem azért, mert nem találtam meg, hogy hol vagyok, vagy hogy merre kell menjek, hanem azért, mert ez időt, odafigyelést igényelt.

Évek óta nagy vágyam volt, hogy kipróbálhassak egy GPS-es, műholdas navigátort. Janó barátomnak köszönhetően már másodszor kaparinthattam a kezeimbe egy-egy budapesti út alkalmával a Mitac Mio C250-es készülékét, melyen a méltán sikeres iGO egy változata futott (MioMap). A kis készülék lényegében egy speciális PDA-nak felel meg, csak éppen két alkalmazás található meg rajta, egy egyszerű, de jól működő MP3 lejátszó valamint a navigációs program, egy megfelelő térképadatbázissal, esetünkben egy Kelet-Európa térképpel. Ez utóbbival hihetetlen biztonsággal lehet közlekedni akármilyen vidéki túristának a nagyvárosi forgatagban vagy akár egy ritkán látogatott, eldugott kirándulóhelyen is.

A programba beállítható az általunk választott útvonal célpontjai (város, utca, házszám alapján), majd az ügyes kis szoftver megtervezi a legoptimálisabb, leggyorsabb odavezető útvonalat, majd műholdas helymeghatározás segítségével (GPS) oda is vezet bennünket. Láthatjuk a kijelzőn aktuális helyzetünket a térképen, valamint Moha bá' (állítólag egy régi rádiós mesemondóról kapta a nevét) segítségével előre kaphatunk hangos figyelmeztetést arról, hogy merre kell továbbhaladnunk egy-egy kereszteződés vagy kanyar esetén.

Majdhogynem vakon lehetne vele közlekedni, ha nem lennének az utakán más tereptárgyak vagy autók, gyalogosok. Az első néhány kilóméteren el is vonja a figyelmet a vezetésről, annyi új és felfedezni való dolog van a készüléken, de később csupán kiegészítő segítőtársa a sofőrnek a vezetésben. Persze nem mindíg sikerült Moha bá' parancsait követni, például mert elnéztem egy kereszteződést, vagy mert nem soroltam át (a hangos figyelmeztetés ellenére sem) a megfelelő sávba, szinte azonnal megtalálta az a GPS az útvonal újratervezésével a megfelelő útvonalat a kijelölt célpontra. Lehetetlen hülyét csinálni belőle, mindíg tud egy új útvonalat ajánlani, ha másképp nem, hát úgy, hogy "a következő lehetőségnél forduljon vissza".

A C250 egy alapkészüléknek számít, de tökéletesen használható bárki számára. Kivitelezése masszív, akár könnyű terepen, kézben is használhatónak tűnik. Érintésérzékeny képernyője jól tűri még a virsli ujjak érintését is. Képe jól olvasható, hangja érthető. Mindent tud nagyon kíválóan, amit egy navigátornak tudnia kell. Aki találkozik egy ilyennel annak feltétlenül ajánlom a megvásárlásást!

Köszönet a tesztkészülékért Janónak és a képekért az Internetnek...

A PDAMania.hu boltjában jó áron kapható a készülék (NEKEM IS KELL EGY ILYEN!!!).

Videó a készülékról itt: