Száztíz éves fenyvesek

Múlt heti kirándulásunk után, gyorsan körbenéztünk a neten, kedvessel, hogy a környéken milyen látnivalóért érdemes kimozdulnunk itthonról. A Nagykorpádi törökvár után így a Rinyabesenyői (vagy Öszpötei) duglász fenyőket néztük meg.


A fenyvesben két igazán nagy látnivaló akad. Az egyik egy 110 éve ültetett fenyves, melyet 1898-ban ültettek Sissy-királynő halálának emlékére. A másik látványosság egy érdekes formájú fa, melyet kandeláber-fa néven említenek.

A Sissy-liget az aprócska zsákfalu, Rinyabesenyőtől még közel 5 km-re az erdőben található. Turistajelzés nem vezet oda, ám a Sefag emberei szinte autópálya minőségűre döngölték a földutakat az erdőben, két kocsi szélesre kiszélesítették, és kiváló minőségű pihenőhelyet adtak át a pihenni vágyóknak tavaly áprilisban (a Nagykorpádi törökvárral egy időben). Itt már két tűzrakóhely, uzsonnázó, WC, egy egész osztályt elnyelő esőbeálló és persze a szokásos információs tábla is található. Az utat bátran ajánlom normál, városi autóval érkezőknek, mivel nem csak terepjáróval járhatók az idevezető utak. Érdemes figyelni azonban a homokos talajra, amely könnyen megtréfálhatja a sofőröket.

A fenyvesben lévő duglász-fenyők nem csak koruk és méretük miatt figyelemre méltók, hanem formájuk is elképesztő. A 110 éves fák ugyanis horrorisztikusnak tűnnek a törzsükről felpillantva.

A ligettől újabb 4-5 km-re található a "Kandeláber-fa". Ezt érdemes már inkább gyalogosan megtenni, hiszen gyönyörűen karbantartott erdőrészek, fenyvesek, tölgyesek, akácosok váltják egymást az úton. Egy homokbánya mellett elhaladva már csak pár száz méterre találtunk rá az ország legnagyobb duglász-fenyőjére. A fa nem csak mérete, hanem érdekes formája miatt is egyedülálló. Becenevét is érdekes ágairól, gyertyatartó, vagy inkább villanyoszlop alakú fányi méretű ágairól kapta. Messziről is inkább facsoportnak tűnik a látványos fenyőfa. Egy egyszerű uzsonázzóhelyet itt is talál a túrista, az ide vezető utat viszont érdemes GPS-el vagy internetes keresgélés után, nyomtatott térképpel betájolni. Mi most is a Geocaching honlap pontos leírását és a Google térképét használtuk.

Most is kellemesen elfáradtunk az öszpötei erdőben (mely egyébként egy rég kihalt középkori településről kapta a nevét), gyönyörű erdőben jártunk, láttunk szép vadakat (őzet, talán szarvast is). Ajánlom mindenkinek!

Nagyobb térképre váltás