IPTV: téitthon - I. - Kezdődik

Bevezető

Közel két hete élvezem itthon a XXI. századi tévézést. Két éve elérhető Magyarországon az IPTV, az internet protokollon alapuló televízió.

A lényeg, hogy a telefon/netvonalon jön a lakásba nem csak az internet, meg telefon, de a tévéjel is digitálisan. Leegyszerűsítve: a telefonvonal bemegy egy Home Gateway (HGW) nevű eszközbe, ami egyben modem, wifi-s router, DSL telefonközpont (merthogy lényegében IP telefon is), és még az IPTV felé is ad jelet. A HGW-ből kijövő UTP kábel azonban még a legmodernebb lapostévékbe se tudnánk bekötni, ezért először egy un. Set Top Box (STB) kerül a jel útjába. A leginkább egy DVD-lejátszóra hasonlító STB végzi el az IPTV-s jelfolyam dekódolását és a tévé felé történő analóg (vagy akár digitális) adásként történő továbbítását (SCART vagy HDMI). Ehhez természetesen - sajnos - újabb távirányító dukál a tévés fotel mellé. Az STB távirányítójával ugyanis nem csak egyszerűen a hagyományos csatornaváltást, hangerőszabályzást végezhetjük el, hanem a doboz komplett programozását, kezelését.

Az STB lehetővé teszi, hogy olyan szolgáltatásokat vegyünk igénybe, mint pl. a PIP (kép a képben üzemmód), a hangcsatorna (nyelv) váltás, feliratváltás, képaránymódosítás (zoom). A T-Home által adott STB tartalmaz egy 80 GByte méretű merevlemezt is. Lényegében az aktuálisan kiválasztott csatorna folyamatosan rögzítésre kerül a háttértárra (pufferelés), és innen kerül a tévé-jel a megjelenítőre. Ez a technológia így lehetővé teszi, hogy az aktuálisan nézett műsort bármikor megállítsuk, visszatekerjük (legkorábban az adott csatornára kapcsolás időpontjára), majd kedvünk szerint folytassuk.

Sajnos időgépet még mindíg nem tud senki készíteni (vagy csak nekünk nem árulta el senki), így a STB-ben sem tudunk előre tekerni a szombat esti lottószám sorsolásra. A menürendszeren keresztül azonban beprogramozhatjuk felvételre kedvec műsorainkat, akár egy VHS-magnó esetében. A műsorújság funkció (EPG) segítségével azonban nem kell percre pontosan megjegyeznünk a kiválasztott műsor játékidejét, hiszen elég csak a menüfelületen megjelölni a műsort felvételre. Sorozatfelvételre is lehetőség van.

Az EPG egyébként is egy nagyon kényelmes és igazán jól használható funkciója az IPTV-nek. A legtöbb csatorna esetében akár két hétre előre is belelapozhatunk a tv-adók kinálatába, rövid ismertetőt kaphatunk a filmekről, műsorokról, sőt a színészekről, rendezőről is. Akár még kereshetünk is a rendszer adatbázisában ezekre a nevekre. Mindezt a távirányítón keresztül.

A STB merevlemezére kb. 50 órányi felvétel rögzíthető. Egyszerre akár két adás is felvehető, igaz, akkor más csatornákat már nem lehet nézni közben (jelenleg két stream vételére alkalmas a 8 megás ADSL vonal). A felvett anyagok bármikor visszajátszhatók, megállíthatók, és ugyanott folytathatók, ahol korábban abbahagytuk. Lehet bennük tekerni előre és hátra is. Ha pl. a családi csomag 51 csatornája nem adna elég nagy választékot, akkor előfizethetünk meg egy csomó plusz csatornára, csomagra is. Ezeken kívül lehetőség van a T-Home online videótékájából is válogatni. A kiválasztott filmek (akár az Origo Téka esetében) 1 napig akárhányszor megtekinthetők. Ilyenkor természetesen nem kerülnek a merevlemezre a kölcsönzött anyagok.

A T-Home nem csak a vonalat, a készülékeket és az adásokat adja, hanem online szolgáltatásokat is. Így tévén keresztül lehet hallgatni a legnagyobb magyar rádióadásokat, és nem csak az FM-adókat, hanem egy csomó webrádiót. Van számos külföldi zenés csatorna is a kínálatban. Az Extrák között megtalálhatók még az olimpai kvízek és az Origo egyszerűsített hírkivonata is. Érdekes kezdeményezések.

Ha már online szolgáltatások, akkor feltétlenül meg kell említeni azt is, hogy a Set Top Box számos beállítása normál, internetes eléréssel rendelkező normál számítógépről, sőt mobiltelefonról is vezérelhető. A t-hometv.hu-ra belépve saját felhasználónevünkkel talán könnyebben be lehet állítani a csatornák sorrendjét, mint a STB távirányítójával. A kedvenc csatornák sorrendjének beállítása hasonlóképpen módosítható távolról is. A legjobb ötlet azonban a műsorújság és az adások felvételének beprogramozása az interneten keresztül!

Az eddigi iromány egyelőre még valami szponzorált hirdetésnek tűnik, de csak a bevezetője a szolgáltatás valós tesztjének. Legközelebb az IPTV árnyoldalaival is megismerkedünk...