Volt egyszer egy... HirNet.com

Teljesen véletlenül ráakadtam ismét az Archive.org-ra, ami lényegében egy webes időgép (Internet Archive Wayback Machine). Tulajdonképpen az egykori weboldalak korábbi, archivált lapjait lehet böngészni vele. Be is írtam az időgépbe, hogy HirNet.com.

Merthogy, valamikor én ennek az informatikai híroldalnak is dolgozgattam. Fordítottam a híreket, teszteltem mindenféle programokat, nagy ritkán hardvereket. És a cikkeket eredetiből fordítottam le, próbáltam lefordítani pl. a ZDNet-ről meg más mérvadó, külföldi weblapokról. Persze néha csúnyán mellé fordítom, hiszen angol tudásom egészen minimális volt, viszont nagyon jó gyakorlat volt a későbbi nyelvvizsgára (pl. a billion - milliárd-ot tévesztettem el csúnyán). Hejj, de szép idők voltak.

És most ismét rátaláltam a régi cikkeim némelyikére. Kicsöppent egy könny a szememből is. Ha a magyarországi internetes újságírást nézzük, akkor az még egészen gyerekcipőben járt akkoriban. Sem a technika, sem a szokások még nem igazán alakultak ki '99-ben, és a nagy reklámozók is csak akkortájt kezdték el felfedezni az online felületeket.

Itt van például egy hír 1999. áprilisából az Y2K problémáról, ahol magát Bill Gates-t idéztem, itt meg egymásik, az MP3 egyik ellenfeléről illetve egy harmadik hír itt, az akkortájt legfrisebb 466 MHz-es Celeron processzorról. Hújha! Aztán meg itt a Poco nevű email kliens, majd a Neoplanet böngésző tetsztje. Hol vannak ezek már! Ki emlékszik már erre a honlapra? Pedig ebből nőtte ki magát mostanra a  Terminal.hu, sőt mintha a Depo.hu is a HirNet-től származna. Úgy emlékszem, hogy valamikor vetekedett az akkori Internetto meg az Index, informatikai híreinek nézettségével. Én még emlékszek a korábbi sárga felületére is. Azt hiszem akkoriban, valami olvasói tesztpályázat keretében kerültem kapcsolatba a szerkesztőséggel is.

Kis büszkeséggel tölt el, hogy én is részt vehettem a még ma is működő utódoldalak elődeinek készítésében (a kiadó cég történetéről itt lehet olvasni). Itt van például a Terminal.hu - Impresszum 2000-ből. Ja és hirnet.com-os email címem is volt akkoriban. Nagyon büszke voltam rá. :-)

Te emlékszel ezekre a site-okra? Esetleg más weboldalakra a múltból? Írd meg!