Ami a Grammy-tudósításokból kimaradt

Jól tudjuk már, hogy ki hány aranygramofont vitt haza tegnap hajnalban a Grammy-díjkiosztóról. Ismerjük a legnagyobb pop-előadók neveit, hallhattuk a tudósításokban a nagyszerű Allison Krauss-Robert Plant duettet, a Coldplay-t, Bruce Springsteen-t, Lil Wayne-t és a többi biztos nagyon eredeti sztárt.  De nem csak ezt a néhány díjat osztották ki a hétvégen, hiszen összesen 110 kategóriában hirdettek nyertest. Lássuk kik voltak még azok akiket érdemes megemlíteni - habár itthon nincs akkora elismertségük, mint az óceán túloldalán. Négy videót ajánlok a Grammy nyertesek művei közül.

Itt van egyből a - Bartók keresztnevét viselő, de magyar gyökerekkel igazából nem rendelkező - Béla Fleck & The Flecktones, akik bendzsóra írták át a legnagyobb karácsonyi slágereket (a basszusnál Victor Wooten). De mi az, hogy átírták, iszonyú jó lett az egész kiadvány. Így kell kinéznie egy karácsonyi, szentimentális lemeznek. :-) Személy szerint legalább három szobrot is adnék nekik érte. Érdemes a teljes albumot beszerezni - nem csak karácsonyra!

Aranyszobrot kapott a nagyszerű, és még mindíg angyali hangú Natalie Cole is a Still Unforgettable c. albumáért:

John Mayer legutóbbi albuma is nagyszerűre sikerült. A Gravity c. dalt a legjobb rock vocal performance díjjal jutalmazták, de a Say-el a legjobb férfielőadói díját is hazavihette az énekes-gitáros:

A legjobb rock instrumentális előadásért az aranyszobrot a Zappa Plays Zappa - akik ráadásul elsősorban csak koncertzenekar - előadása kapta (Frank Zappa legidősebb fiával , Dweezel-el az élen) az egykori klasszikus Peaches En Regalia feldolgozásáért:

A legjobb country énekes, Brad Paisley Letter To Me c. dala persze kissé banális, és nem különesebben előremutató, de mégis tökéletesen megalkotott és meghangszerelt, szép alkotás lett. Érdemes belehallgatni, hiszen inkább tartozik a west-coast illetve az adult-rock stílusába, mint a kántrinak becézett dolgokhoz. Hasonló okok miatt érdemes belenézni a női nyertes Sugarland Stay című dalába is. Ajánlom a country instrumental kategóriában nyertes Cluster Pluck c. dalt is, szintén Brad Paisley-től (a dalban közreműködik többek között Vince Gill és Albert Lee is).

Első merítésre, talán ennyi, de még ott van egy csomó kategória, köztük a jazz, ami egyre másra termeli ki a jobbnál-jobb előadókat. Ajánlom őket is mindenki figyelmébe!