9 dal

Gus kérésére (mit kérés, megrendelés!) állítottam össze a 9 legemlékezetesebb dal listáját az életemben. A stafétát átveszem, de nagyon nagy erőszakot kell, hogy elkövessek ahhoz, hogy a több százezer élményszerű dalból a legjobbakat kiválogassam. Lássuk, sikerül-e? Érdekes - vagy csak szűklátókörű vagyok - hogy a 9 dal lényegében ugyanazon néhány előadó lemezén található meg.


BEATLES - LET IT BE (YouTube)

Beatlesből mindent és mindíg meghallgattam. De annak már jó pár éve. Manapság már nagyon ritka, hogy végig bírja hallgatni akár egy dalukat is. Talán a Let It Be az egyetlen kötelező darab. Kívülről fújtam és még tudom ma is a szövegét. Az egyik első darab amit gitáron is tűrhetően tudtam játszani, és még sokáig tudom is... Úgy legyen...


DIRE STRAITS - MONEY FOR NOTHING - 1985

Valamikor '86-ban lehetett, hogy egy matinéelőadást néztünk meg a fél iskolával. A Művház mozijában előtte levetítették a Dire Straits videoklipjét. Akkor már be voltam oltva eléggé "számítástechnikával" ahhoz, értékelni tudjam a klip számítógépes effekt-figuráit, a zene meg egészen újszerűen hatott, pedig DS-t hallottam már korábban is, csak nem tudtam, hogy ez is az (12 éves fejjel). Nagyszerű volt, főleg, hogy később máshol is találkoztam ezzel a klippel és a dallal is. Évekkel később megtudtam, hogy a kezdő dallamot Sting szerezte, sőt ő is vokálozik a szerzeményben. Mark Knopflertől szólóban is jól hangzott - eddig 3xor láttam/hallottam koncerten is.



THE POLICE - ROXANNE - 1978 (YouTube)

Szintén 1986, vagy inkább '87. Egy válogatás-bakelitlemez borítóját nézegetem, melyet a bátyám szerzett valahonnan a Jugoszláv határ túlsó oldaláról. Válogatáslemez, és tényleg minden dala megfog. Már kezdem kapizsgálni az angol szavakat és próbálom morzsolgatni, énekelni őket. Némelyiküket kezdem is érteni. Az egyik ilyen a Roxanne. A Police klasszikus dala. Azóta számtalanszor meghallgattam, és élőben is legalább is 5xör láttam Stingtől, de azért a közel 30 éves felvétel erediben ütött meg inkább a legjobban. Dal egy k***hoz, de nem az a mocskolódó változat, hanem egy szomorú, gyötrelmes hangulatú. Remélem a 25 év után újra összeállt Police eljut idén Budapestre is...


STING - ENGLISHMAN IN NEW YORK - 1987

És ha már Police, akkor Sting - és természetesen az egyik első nagy slágere. Először szintén tévében láttam, fekete-fehér videoklippel. Játékos, laza dallam. Reggae beütéssel. Aztán '87 (vagy '88?) karácsonyán ott volt a fa alatt a kazetta. Az első Sting eredeti albumom!!! Sajnos olyan gyűröttre hallgattam, hogy már nem merném a lejátszóba rakni, de hát azért is van meg CD-n vagy 2-3 változatban is.

Ps: Kedvesnek ez a legeslegeslegkedveltebb száma a világon. Tavaly pedig együtt tomboltunk a Sportarénában. Sting koncerten!... :-)



DIRE STRAITS - YOU AND YOUR FRIENDS - 1991 (YouTube)

Áááá. Szabályosan borsózott a hátam, amikor a bátyám apró 1 szobás lakásában kipróbáltuk az "új" hifit (még valamikor '93 környékén). Olyan hangok jöttek ki az kicsi, de profi stúdióhangfalakból, hogy az hihetetlen. Mellesleg a dal is nagyon szép. Az albumot élőben - az egész világon egyszerre - a rádióban is bemutatták (talán a Slágeren), és épp a fonyódi gofri-sütősnél álltunk sorba, mikor először hallottuk az album dalait...


FOURPLAY - BETWEEN THE SHEETS - 1990 (YouTube)

Jazz. Felnőtt zene. De abból is a leghallgathatóbb, legpoposabb. Egy profi hangrendszeren, egy nyugis szobában, valami hihetetlen a sztereótér. És már az is micsoda élmény a hangszerek dallamait jól meg lehet különböztetni. Borzongat a basszus, szárnyal a magas, középen pedig gyönyörű dallamok burjánzanak. Nem az a magamutogató jazz. Négy profi zenész, négy öreg róka összeáll örömzenélni a nagyközönségnek. Nem hiába kaptak annyi Grammy-t.


ERIC CLAPTON - TEARS IN HEAVEN - 1991

MTV Unplugged. Felvettem videóra, a hanganyagot meg kazettára. Nagyatád és Igal között 3-4xer is meghallgattam a teljes koncertet, de a Tears In Heaven-t mindig visszatekertem, hogy újra halljam. Amikor szólt ez a szomorú dal, kikapcsoltam. Eltűnt a szürke táj, megszűntek a körülöttem lévő emberek létezni a buszon, teljesn bele éltem magam a dalba. Azóta EC rajongó (is) vagyok, és persze gitáron is megpróbálom jól játszani, még ha az öregnek a nyomába sem léphetek.



DIRE STRAITS - WHY WORRY - 1985 (YouTube)

Egy másik gitározható dal. Feldolgozta Zorán is, a legtöbben így ismerik. Ezt a számot kellett eljátszanom egy városi rendezvényen, mindenféle helyi magasrangú, no és a Szili Katalin, még mint az Országgyűlés Elnöke előtt. Andival is ez volt az első, közös munkánk, és bizony nagyon jól sikerült, pedig hihetetlenül izgultunk. Gondolhatod az esemény miatt titkosrendőrök, meg karhatalmiak lepték el a városközpontot. Persze nem miattunk... :-)


RICHARD BONA - DINA LAM - 2003 (YouTube)

Szintén jazz. Először nem tetszett a CD. Aztán élőben az A38-on már teljesen rabul ejtett. Csak ott álltam Bona előtt 2-3 méterrel, aki mint egy angyal úgy énekelt és, mint Paganini úgy használta a basszusgitárját. Az egész koncert élmény volt, melyet azóta még egyszer sikerült átélnem. A linken Bonának Bobby McFerrin segít.